Nieuws

Weense ondernemersklimaat het beste

Wenen, Praag en Boedapest. In die volgorde zijn dit voor ondernemers de meest interessante hoofdsteden in Centraal en Oost-Europa om zaken te doen. Gerangschikt door organisatie-adviesbureau Roland Berger Strategy Consultants op de criteria: * goede infrastructuur, * genoten hoger onderwijs, * innovatief vermogen, * internationale allure en * cultuur. Ljublana, Moskou, Warschau en Bratislava behoren tot de middenmoters, Boekarest, Kiev en Zagreb zijn hekkensluiter.
‘Twintig jaar na de val van de Muur, hebben de hoofdsteden van Centraal en Oost-Europa een grote inhaalslag gemaakt. Met deze studie proberen we ondernemers inzicht te geven hoe aantrekkelijk deze steden zijn vanuit internationaal perspectief,’ zegt Benno van Dongen, partner en lid van het managementteam van Roland Berger Strategy Consultants in Amsterdam. Wenen kwam zoals verwacht als beste uit de bus, maar andere steden halen in. ‘Centraal en Oost-Europese steden liggen inmiddels voor op twee van de zes onderzochte criteria. Maar de kleinere hoofdsteden in deze regio moeten zich nog meer vanuit internationaal perspectief zien te vestigen en hun profiel vergroten.’
Als het op infrastructuur aankomt, loopt Wenen (82,1 punten) ver voor op Praag (61,2 punten) en Boedapest (45,7). De onderzoekers keken onder meer naar het aantal directe vluchten op de hoofdstad en de grootte van het openbaar vervoersysteem. Wat vluchtaansluitingen betreft, gaat Moskou Domodedovo aan de leiding met 222 bestemmingen, gevolgd door Wenen Schwechat en Praag Ruzyně. Praag is geweldig voor wat betreft openbaar vervoer, gevolgd door Boedapest en Bratislava. Goed openbaar vervoer hangt af van de capaciteit, maar ook van de dichtheid van het netwerk.
In onderwijs is de rangschikking hetzelfde: Wenen (77,5), Praag (64,5) en Boedapest (62,2) voeren de ranglijst aan, gemeten op onder meer de hoogte van genoten onderwijs en het aantal universiteiten per stad. Vóór Bratislava en Wenen, leidt Praag in termen van aantal geslaagden voor de middelbare school. Boekarest (31%) heeft meer universitair geslaagden dan elders in de regio, gevolgd door Moskou en Boedapest met ieder 30%. In termen van aantal universiteiten hebben Praag, Warschau en Wenen ieder twee internationaal befaamde universiteiten tegen Boedapest, Ljubljana en Moskou iedere één.