Nieuws

Nieuw keurmerk voor kopen op afstand

De webwinkels van telecom winkelketens BelCompany en telefoonkopen.nl voldoen op dit moment als enige Nederlandse online telecom winkels volledig aan de Nederlandse wetgeving. Om de consument hierop te attenderen is een speciaal keurmerk ontworpen dat door de winkels zowel online als offline wordt gebruikt.
Door telefoonkaarten, abonnementen, mobiele telefoons en bijbehorende accessoires alléén te kopen bij online webwinkels die zijn voorzien van het nieuwe keurmerk, verzekert de consument zich ervan dat hij de koop binnen zeven werkdagen ongedaan kan maken.
In het onderzoek ‘Webwinkelen niet zonder risico’s’ voldeden slechts 11 van de 50 onderzochte winkels geheel aan de ‘Wet Koop op Afstand’. De ‘Wet Koop op Afstand’ beschermt de consument door bindende regels bij koop via Internet. De belangrijkste zijn een informatieplicht en een recht van ontbinding binnen zeven werkdagen. Voor het onderzoek schaften mysteryshoppers van de Consumentenbond bij vijftig webwinkels consumentenelektronica aan. Er werd onder andere onderzocht hoe de webwinkel omging met retourneren en de bezorging van producten en het terugbetalen van het bedrag bij retourneren.