Nieuws

'Werkgevers weten niet wie onmisbaar is'

Bedrijven kunnen vanaf 1 augustus onmisbare medewerkers behoeden voor ontslag. Maar… volgens bijna de helft van de hoogopgeleiden weten werkgevers helemaal niet wie onmisbaar is in hun organisatie.
Dat blijkt uit een peiling op intermediair.nl onder ruim 750 hoogopgeleiden. Maar liefst 44% van de respondenten denkt dat organisaties geen flauw benul hebben wie onmisbaar is. En 16% vermoedt dat vooral (dure) ouderen en jongeren de dupe zijn van de soepelere Ontslagwet.
Deelnemers aan de peiling vinden dat managers van vooral grote bedrijven zich amper verdiepen in de waarde van individuele werknemers voor het bedrijf. Bovendien staan leidinggevenden te ver af van de werkvloer.
Eerder onderzoek van Nyenrode-hoogleraar Lidewey van der Sluis bevestigt deze angst. Samen met trainings- en adviesbureau Vergouwen Overduin ondervroeg zij begin van dit jaar HR-managers en leidinggevenden van 160 grote bedrijven. Zij ontdekte dat 40% van hen geen idee heeft wie van het personeel boven of onder de maat presteert. Tevens gaf de helft van hen aan niet te weten welke talenten belangrijk zijn voor de organisatie.
Werkgevers zullen de soepelere Ontslagwet daarom aangrijpen om ‘lastige’ mensen de laan uit te sturen, vrezen veel hoogopgeleiden. Niet alleen ouderen en jongeren, maar ook werknemers die een bedreiging vormen voor het management.
‘Mijn ervaring is dat de competente, flexibele werknemers die logge, bureaucratische bedrijven een nieuw era in kunnen brengen, ijverig worden weggewerkt’, vat één van de deelnemers de mening samen.