Nieuws

Concurrentiepositie Nederland verslechterd

De internationale concurrentiepositie van Nederland is vorig jaar weer verder verslechterd. Op een ranglijst van het World Economic Forum (WEF) van de meest competitieve economieën, zakte Nederland naar de tiende plaats, twee plaatsen lager dan vorig jaar.
Ondernemers in Nederland hadden volgens de onderzoekers van het WEF afgelopen jaar vooral moeite om aan financiering te komen. Daarnaast waren inefficiënte bureaucratie en strenge regels op de arbeidsmarkt een belangrijke beperking bij het zakendoen.
Zwitserland verdrong afgelopen jaar de Amerikaanse economie als meest competitieve ter wereld. Vooral de stabiliteit van de Amerikaanse economie ging afgelopen jaar fors achteruit. Volgens het Forum zijn er nu 92 landen waar de economie stabieler is dan in de Verenigde Staten. Het onderzoek richtte zich op 133 landen.
Ook in het onderzoek 'Doing Business 2010' van de Wereldbank blijkt Nederland het niet echt goed te doen. In die lijst zakten we van de 28e naar de 30e plaats. Daarmee blijft Nederland ver achter bij de koplopers: Singapore, Nieuw-Zeeland en Hongkong. De Wereldbank is vooral niet te spreken over de verstikkende werking van regels voor MKB-bedrijven in Nederland. Onderzoeker Neil Gregory stelt dat Nederland vooral slecht scoort bij het aanvragen van bouwvergunningen, het aannemen en ontslaan van personeel en de bescherming van investeerders.