Nieuws

In memoriam: prof.dr. Søren Bisgaard

Maandag 14 december jl. is op 58-jarige leeftijd plotseling overleden prof.dr. Søren Bisgaard. Professor Bisgaard was sinds 2001 deeltijd hoogleraar Industriële Statistiek aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn werkzaamheden vonden plaats binnen het Instituut voor Bedrijfs- en Industriële Statistiek (IBIS UvA).
Søren Bisgaard was op het terrein van de bedrijfs- en industriële statistiek een persoon van wereldfaam. Zijn onderzoeksinteresses waren zeer divers. In het begin van zijn carrière hield hij zich vooral bezig met Design of Experiments. Later verschoof zijn aandacht naar Operations Management, Lean Six Sigma, Healthcare Engineering en Time Series Analysis. Op alle gebieden schreef hij artikelen met grote impact. Hij publiceerde met regelmaat in Technometrics, Journal of Quality Technology, Quality Engineering, Quality and Reliability Engineering International en Journal of the Royal Statistical Society.
Søren Bisgaard ontving verschillende prijzen voor zijn wetenschappelijk werk: Shewell Award (1981 en 1987), Brumbaugh Award (1988, 1996 en 2008), Ellis R. Ott Award (1990), Wilcoxon Prize (1998), Shewhart Medal (2002), William G. Hunter Award (2002), George Box Award (2004), W. J. Youden Memorial Address (2005) en Cecil C. Craig Award (2006). Daarnaast werd hij gekozen als Fellow bij de Amercian Society for Quality en de American Statistical Association en als Academician bij de International Academy for Quality.
Søren Bisgaard vervulde hoogleraarsposities aan de Universiteit van Wisconsin-Madison en de Universiteit van Sankt Gallen, Zwitserland. Naast zijn huidige positie aan de UvA, was hij ook de Eugene M. Isenberg Professor of Technology Management aan de Universiteit van Massachusetts Amherst.
Hij was de initiatiefnemer van de European Network for Business and Industrial Statistics in 1999. Dit netwerk heeft de gebruikers van de bedrijfs- en industriële statistiek in Europa verenigd. Inmiddels kent het netwerk ruim 1300 leden.