Nieuws

BAM Utiliteitsbouw behaalt MVO Prestatieladder & ISO 14001

Sinds 10 november 2011 is BAM Utiliteitsbouw gecertificeerd voor MVO-Prestatieladder Niveau-3 én voor ISO 14001. ‘Een prestatie van formaat,’ zegt Michael van Alphen, Business Leader van DNV Business Assurance. ‘BAM Utiliteitsbouw neemt hiermee als grote speler in de bouwsector een koploperspositie in. Men neemt het milieu én maatschappelijk verantwoord ondernemen serieus en heeft het beleid en de uitvoering efficiënt georganiseerd. DNV Business Assurance had de verantwoordelijkheid de certificeringsaudit geïntegreerd uit te voeren.’ Tijdens een feestelijke bijeenkomst op 16 november namen Cees van Bohemen, Hoofd KAM, en Marc de Vreede, directeur van BAM Utiliteitsbouw, de certificaten in ontvangst.

De MVO Prestatieladder is de certificeringsnorm voor duurzaamheid en maakt het MVO beleid van organisaties aantoonbaar. Concreet voor BAM: maatschappelijke betrokkenheid in projecten, in mobiliteit, in de verduurzaming van eigen panden, duurzaam inkopen en duurzame sales. ‘BAM voert al jarenlang een actief MVO-beleid,’ zegt Cees van Bohemen. ‘Wij hebben de laatste jaren veel verbeterd. In offertetrajecten biedt BAM nu een duurzame variant aan, zelfs ongevraagd. In de uitvoering zien we anno 2011 attente bouwers, die rekening houden met de omgeving, het milieu en belangen van betrokkenen. Denk aan de aandacht voor veiligheid in de omgeving waar gebouwd wordt, een resultaat van het programma De Bewuste Bouwer, waarvan BAM één van de initiatiefnemers is. BAM is ervan overtuigd dat dit soort initiatieven goed is voor de gehele bouwsector.’ Wat voor de buitenwereld nog onzichtbaar bleef, waren het beleid en de resultaten als gevolg van de nieuwe houding. Daarom besloot BAM, in samenspraak met hun certificerende instelling DNV Business Assurance, het beleid en de uitvoering ervan zichtbaar te maken met behulp van de norm MVO Prestatieladder.

‘De inspanningen voor het milieu en duurzaamheid werden geïntegreerd, zowel in de uitvoering als in de beoordeling,’ zegt Michael van Alphen (DNV Business Assurance). ‘BAM Utiliteitsbouw heeft het uitgevoerd zoals we het graag zien. Het inrichten van een geïntegreerde certificeringsaudit door DNV Business Assurance was een vanzelfsprekende volgende stap, hoewel nog niet eerder zo uitgevoerd. Desondanks kunnen we spreken van een indrukwekkend en overtuigend resultaat. Het auditteam met milieu- en MVO-kwalificaties voorzag in alle aspecten van de normen. BAM heeft de observaties uit de startfase voortvarend aangepakt, waardoor een enorme ontwikkeling en groei plaats vond. Het resultaat is een bron van inspiratie voor de bouwsector. Duurzaam ondernemen op deze manier, met de medewerking van stakeholders van medewerker tot opdrachtgever, is een boost voor het niveau.'